VMware paves the way for radio access network (RAN) modernization, Open RAN

ПАЛО АЛТО, Калифорния — Доставчиците на услуги трансформират своите RAN към архитектури, които са отворени и програмируеми. Това предоставя възможност на разработчиците да създават иновативни приложения и услуги, които да се внедряват в RAN. Привърженик на тази вълна от иновации в RAN, VMware (NYSE: VMW) днес обяви няколко актуализации на своето RAN портфолио от продукти и представи VMware RAN Intelligent Controller (RIC). VMware RIC, заедно с VMware Telco Cloud Platform RAN, ще помогне на доставчиците на услуги плавно да преминат към Open RAN.

„Когато става дума за Open RAN, джинът е извън бутилката. Потенциалните ползи от увеличаването на иновациите при намаляване на оперативните разходи са убедителни. Като такъв, VMware настоява за ускоряване на трансформацията на RAN заедно с принципите на Open RAN“, казаха Санджай Упал, старши вицепрезидент и генерален мениджър, доставчик на услуги и Edge, VMware. „VMware проправя пътя на доставчиците на услуги да модернизират RAN, така че да е програмируем и интелигентен, изграден с най-добрите решения от жива партньорска екосистема.“

Представяме ви VMware RIC

Интелигентният контролер RAN (RIC) е нова функция, въведена от O-RAN алианс което позволява на доставчиците на услуги да разгръщат приложения за управление и управление в облак в RAN. VMware днес представя VMware RIC, платформа, която абстрахира основната RAN инфраструктура и предоставя API за разработчици за xApps и rApps за програмиране на RAN.

Платформата VMware RIC ще се състои от два RIC, които могат да работят независимо един от друг или заедно:

 • VMware Centralized RIC, реализация на RAN Intelligent Controller в нереално време (не-RT RIC) в O-RAN алианс референтна архитектура. Той ще управлява и хоства rApps, които имат контролни функции с време за реакция, по-голямо от една секунда.
 • VMware Distributed RIC, реализация на RAN Intelligent Controller в почти реално време (близко до RT RIC) в O-RAN алианс референтна архитектура. Той ще управлява и хоства xApps, които имат контролни функции с време за реакция по-малко от една секунда, обикновено от порядъка на 10 милисекунди.

VMware RIC ще предостави на доставчиците на услуги:

 • Избор и гъвкавост за трансформиране на RAN в отворен, интелигентен RAN, като същевременно свежда до минимум прекъсването на бизнеса.
 • Пъргава RAN архитектура, така че те да могат бързо да реагират на нуждите на клиентите, промените в модела на трафика, както и всякакви непредвидени събития, които изискват внезапна промяна.
 • Програмируемост и интелигентност, позволяващи иновации, въведени от широка екосистема.
 • Подобрена сигурност за по-добра защита на по-голяма повърхност за атака, присъща на разпределения характер на RAN сайтовете и устройствата, свързани с тях.

VMware е проектирал своя RIC за безпроблемна интеграция с традиционното RAN оборудване, както и с виртуализирани RAN мрежови функции, независимо дали са съвместими с O-RAN. Голяма екосистема от xApps и rApps позволява на доставчиците на услуги да увеличат максимално ползите от Open RAN, за да отговорят на техните уникални изисквания и приоритети.

За да стимулира растежа на тази екосистема, VMware планира да предложи програма за разработчици на приложения RAN, за да помогне на партньорите да стартират и ускорят разработването на xApps и rApps с VMware RIC SDK, достъп до лицензи за разработка на VMware RIC, поддръжка за разработчици, среда за тестване и сертифициране за оперативна съвместимост. Планираната програма ще бъде съсредоточена около опита на разработчиците, от първоначалния дизайн на xApp/rApp чак до внедряването.

Примери за партньори, с които вече работят VMware за интегриране на техните xApps и/или rApps като микроуслуги на VMware RIC чрез SDK, включват:

 • Cohere Technologies’s Spectrum Multiplier xApp подобрява спектралната ефективност за доставчиците на услуги с до 2 пъти с използването на уникалното си представяне на канала Delay-Doppler (прочетете прессъобщението).
 • Местоположението на Polte xApp е пионер в по-сигурно, точно и глобално разузнаване на местоположението за доставчиците на услуги и техните клиенти (прочетете прессъобщението).
 • AirHop xApps и rApps поддържат широк спектър от случаи на използване, включително RAN конфигурация и оптимизиране на работата, управление на смущения, оптимизиране на капацитета и покритието и оптимизиране на мобилността.
 • Технологията за разузнаване на Cellwize RAN и rApps позволяват обратна съвместимост заедно с надеждно управление и оркестриране на мрежи от множество доставчици на O-RAN.

Intel е стратегически партньор като VMware работи с доставчици на услуги за виртуализация на RAN. VMware RIC е базиран на референтна архитектура Intel FlexRAN™, позволяваща гъвкава и програмируема платформа за софтуерно дефинирани RAN.

„Софтуерът Intel FlexRAN™ позволява на операторите да преминат към облачна архитектура, за да изпълняват своите RAN и AI работни натоварвания на същата стандартна хардуерна платформа като другите работни натоварвания, от ядро ​​до край до достъп“, казаха Кристина Родригес, вицепрезидент на Intel Network Edge Group и генерален мениджър, отдел за мрежи за безжичен достъп. „VMware RIC, захранван с Intel AI и възможности за машинно обучение, поддържа голямо разнообразие от xApps и rApps, които ще помогнат на операторите да оптимизират мрежовата си производителност, да предоставят нови функции и функции и да предложат нови услуги с добавена стойност.“

Очаква се VMware RIC SDK да бъдат общодостъпни през Q4 на VMware FY22. Очаква се VMware RIC първоначално да бъде наличен през Q1 на VMware FY23. Научете повече за VMware RIC тук.

Нова VMware Telco Cloud Platform RAN възможности

VMware RIC, комбиниран с VMware Telco Cloud Platform RAN, проправя ясен и прост път към RAN трансформация. Доставчиците на услуги могат да виртуализират RAN функции на хоризонтална платформа, специално оптимизирана за RAN. Същата платформа, с VMware RIC, може да се използва за Open RAN, осигурявайки гъвкавост на доставчиците на услуги и плавна еволюция към бъдещето, без да се нарушават техните бизнес операции и да се обновява мрежовият дизайн.

Напредъкът на VMware Telco Cloud Platform RAN има за цел да постигне баланс между производителност на мрежата и оперативна гъвкавост. Подобрената производителност на платформата отговаря на строги изисквания за латентност, за да поддържа дори най-взискателните RAN работни натоварвания, докато нейният хипервизор функционира като непредвиден работен кон, за да осигури оперативна гъвкавост.

Новите функции на VMware Telco Cloud Platform RAN ще предоставят на доставчиците на услуги:

 • Превъзходна производителност: VMware ESXi осигурява производителност в реално време за RAN работни натоварвания (прочетете блога).
 • Намаляване на разходите: VMware Tanzu for Telco, комбиниран с VMware ESXi, позволява на доставчиците на услуги да смесват и съчетават различни RAN натоварвания в облака и персонализирани 5G приложения на едно и също физическо устройство, идеално за отворена и разпределена RAN, където пространството е ограничено на мястото на клетката и броят на сайтовете продължава да расте.
 • Оперативна последователност: VMware Telco Cloud Platform RAN осигурява обща платформа и цялостна автоматизация и оркестрация в 5G мрежи, за да се предотврати създаването на отделни острови от мрежови функции.

Научете повече за Telco Cloud Platform RAN тук.

Управление и оркестрация на O-RAN услуги (SMO)

Доставчиците на услуги приемат рамка за управление на услуги и оркестрация от множество доставчици (SMO), както е определено от O-RAN алианс. Тази SMO ​​рамка включва RIC в нереално време, управление на O-Cloud и FCAPS (неизправности, конфигурация, счетоводство, производителност и сигурност) управление. RAN портфолиото на VMware е уникално позиционирано, за да отговори на всички тези функции:

 • VMware централизиран RIC със свързани SDK и rApps.
 • VMware Telco Cloud Automation за управление на O-Cloud.
 • VMware Telco Cloud Operations за FCAPS, обхващаща RAN инфраструктура, транспорт и мобилно ядро.

Докато горните компоненти ще се интегрират безпроблемно за опростено изживяване, клиентите могат да изберат да внедрят всеки компонент независимо.

Партньори на VMware с Стремете се към оптимизиране на тестването и валидирането на RAN

Технология Aspire е утвърден лидер в рамките на екосистемата Open RAN, не само със своята Отворете RAN Lab услуги, но и чрез широк спектър от проекти с глобални доставчици на услуги, технологични партньори, системни интегратори и Open RAN общности. Възползвайки се от дълбокото наследство на Aspire в мрежите, Aspire Open RAN Lab дава възможност на технологични партньори, като VMwareи доставчици на услуги за бързо развитие, интеграция, тестване и внедряване на отворени RAN-базирани мрежи.

VMware и Aspire обявяват днес, че са влезли в стратегическо партньорство за ускоряване и опростяване на тестването и интегрирането на Telco Cloud Platform RAN като част от мрежата от край до край на доставчика на услуги.

Бил Уолш, главен изпълнителен директор на Aspire Technology, заяви: „Като независим доставчик, ние вярваме, че Open RAN е трансформиращ ход в дезагрегирането на мрежата, така че сме развълнувани да си партнираме с VMware като помагаме на доставчиците на услуги плавно да преминат към Open RAN.”

Свържете се с нас на срещата на върха за иновации в телекомуникационните технологии

Представен от VMware и Intel, срещата на върха за иновации в областта на телекомуникациите ще събере водещи доставчици на услуги, технологични партньори и експерти от индустрията, за да обсъдят стратегически приоритети за модернизация на 5G, RAN и периферни мрежи. Присъединете се към разговора на 4 ноември.

Допълнителен коментар на клиенти и партньори

По азбучен ред, по име на фирма.

Джо Том, вицепрезидент по бизнес операции и маркетинг в AirHop, каза: „Развълнувани сме да си сътрудничим VMware за ускоряване на реализацията на комерсиално затвърдените решения за автоматизация и оптимизация на 4G и 5G RAN на AirHop в O-RAN архитектурата на VMware RIC. Комбиниране на VMware RIC с AirHop xApps и rApps ще позволят на MNO да оптимизират мрежовата си производителност в реално време и да намалят оперативните разходи.

Маниш Ганджи, ръководител на R&D в Airtel, каза: „Като улеснява вмъкването на нови функции и възможности от трети страни в RAN, RIC ни позволява лесно да персонализираме и оптимизираме нашата мрежа, да диверсифицираме веригата ни за доставки и да правим иновации по-бързо. Вярваме, че платформата RIC на VMware и работата, която върши, за да поддържа екосистемата на RAN, допълнително ще ускорят отворената RAN трансформация.”

Рей Долан, председател и главен изпълнителен директор на Cohere Technologies, каза: „Нашият софтуер за множител на спектъра, когато работи като xApp на RIC платформата на VMware, предоставя на CSP мощно решение за разширяване на спектралната ефективност и предоставяне на страхотно потребителско изживяване на клиентите, които имат достъп до 5G услуги.

Сид Ченумолу, вицепрезидент на Развитие на технологиите при DISH Wireless, каза: „RIC носи безпрецедентна програмируемост в RAN и ускорява темпото на иновациите и мрежовата автоматизация. Въвеждането на VMware RIC е важен крайъгълен камък за индустрията, който ще насърчи много повече оператори да приемат и внедрят Open RAN.”

Чарлз Ферланд, вицепрезидент и генерален мениджър, доставчици на Edge Computing & Communication Services, Lenovo, каза: „Lenovo поддържа визията на VMware за Open RAN решения чрез нашите специално изградени крайни сървъри. Заедно с иновацията на VMware за RAN, ние предоставяме цялостни решения, за да позволим на доставчиците на услуги да преминат към 5G.”

Ед Чао, главен изпълнителен директор на Polte, каза: „Прозорецът на иновациите за 5G сега е: 5G точното позициониране ще отключи пълния потенциал на 5G за корпоративна цифрова трансформация, позволявайки изцяло нов набор от случаи на употреба от Industry 4.0 до 5G Critical IoT. Заедно Полте и VMware ще осигури основата за улавяне на силата на местоположението за предприятието.”

Франциско Мартин, ръководител на Open RAN във Vodafone, каза: „Неотдавнашното успешно изпробване на Vodafone на VMware RIC потвърди, че той може да хоства чувствителни към времето приложения за контролна верига, като например MU-MIMO потребителско сдвояване и предварително кодиране, което от своя страна повишава ефективността на спектъра и капацитета за абонати. В бъдеще RIC ще ни позволи да въведем нови иновативни услуги в мрежата. на VMware Платформата RIC ще помогне на доставчиците на услуги да усъвършенстват своето отворено RAN пътуване и ние сме развълнувани да продължим сътрудничеството си с VMware да донесе софтуерно дефинирана мрежа в RAN.”

Comments are closed.